Pamukkale Rehberi, Travertenler - Karahayıt - Hierapolis - Laodikya

Pamukkale UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuş bir doğal güzelliktir. Denizli’de Gezilecek Yerler arasında birinci sıraya oturması büyüleyici güzelliği göz önüne alındığında hiç de şaşırtıcı değildir. Dünyada eşi benzeri olmayan Pamukkale Travertenleri ve manzarasını yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de akın etmekte.

Görüntüsünün yanında birçok sağlık probleminde de etkili olan kaplıca suları ile de termal tatil düşünenlerin uğrak noktasıdır. Eski zamanlardan bu yana sularının da şifalı olduğu rivayet edildiği için güzelliğinin yanında sağlık için ziyaret edenlerin sayısı da az değildir. Özellikle bölgedeki termal suların içeriği mantar, egzama ve dolaşım problemleri gibi pek çok rahatsızlıkta tedavi edici özelliği olduğu rivayetler arasındadır.Pamukkale Hierapolis ve Laodikya Antik Kenti, Karahayıt Kaplıcaları ve Kırmızı Su, balon gezileri, yamaç paraşütü, rengarenk tekstil ürünleri, traverten gezileri ve kolay ulaşımı ile Ege'nin uğrak noktalarından olmaya devam edecektir. Turlar ve Pamukkale Gezi Rehberi ile travertenlerin yanı sıra çevredeki antik kentleri görmek, Pamukkale'nin Doğal Güzellikleri ile tanışmak mümkün.

Pamukkale'de gezilecek yerler keşfederken ulaşım olarak en kolay yöntem araçla gezmektir. Lokasyonlar arası mesafe, vasıtların az olması, turistlerin çok olduğu yaz dönemi taksi bulma zorlukları işin içine katılınca araçsız gelen misafirler için en iyi yöntem araç kiralamaktır. Pamukkale Araç Kiralama hizmeti ile araç kiralama rezervasyonunuzu Rentalia'dan yaparak hem avantajlı fiyatlara hem de kaliteli hizmete kolayca ulaşın. Araç kiralayarak Pamukkale ve çevresini çok kolay gezebilir, isterseniz aracınızı havalimanından da teslim alabilirsiniz.


Çardak Havalimanından Pamukkale merkezi 66 km mesafededir. Karayolunun kolay ve düz olması nedeniyle 45 dakikada kiralayacağınız araçla ulaşım sağlayabilirsiniz. Havalimanından belediyenin servisleri dışında direkt ulaşımın olmaması mesafe kısa olmasına karşın Denizli merkez - Pamukkale güzergahını kullanmak zorunda olmanız nedeniyle bir hayli uzayacaktır. Bunun yerine havalimanından araç kiralayarak Pamukkale'ye ulaşmak en pratik yoldur. Havalimanından teslim aracınızı kiralamak için En İyi Denizli Araç Kiralama Firmaları ve bir çok aracı bünyesinde bulunduran Rentalia ile 7/24 dilediğiniz aracı kiralayabilirsiniz.

Pamukkale'de Nerede Kalınır, Pamukkale ve çevresi gezilecek yerler, Pamukkale Balon Turları, Pamukkale'nin Meşhur Yemekleri, lavanta bahçeleri, Pamukkale Gezilecek Yerler Haritası ,Pamukkale Travertenleri ve çevredeki antik kentler hakkında detaylı bilgi bu yazıda.

Pamukkale Gezilecek Yerler Haritası

Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur?

Pamukkale Hakkında Bilgi sahibi olmayan pek çok insan tarihini kısa bir dönem olarak düşünebilir. Ancak minerallerin birikmesi ve şimdiki halini alması yüzyıllar sürmüştür. Daha önceki durumu ve görüntüsü hakkında bir bilgiye sahip olmasak da şimdiki halinin fotoğraflarda ve gerçekte çok iyi göründüğünü biliyoruz.

Renk değişimi ve kuruma tehlikesi nedeniyle sararan bölgeler girişe kapatılarak koruma altına alınmıştır. Eski beyazlığına kavuşan bölgeler yine Pamukkale'nin bütünlüğüne katkı sağlasa da giriş yasakları devam etmekte.

Pamukkale'nin Neyi Meşhur?

Elbette bembeyaz Pamukkale Travertenleri. Bunun yanında şifalı suları ve termal otelleri ile ilginin yoğun olduğu Karahayıt'ın da meşhur olduğunu söylemeden geçmek mümkün değildir.

Pamukkale Travertenleri

Pamukkale

Pamukkale denince akla gelen Pamukkale Travertenleri kat kat dizilmiş geniş basamaklı bir beyaz merdiven gibi gözükmekte. Özellikle güneş ışınlarının hem travertenlerden hem sulardan yansıması ile göz kamaştırıcı bir hal alan Pamukkale beyazlığı ile gece de farkedilebiliyor. Pamukkale'ye Neden Pamukkale Deniyor daha önce Pamukkale'yi hiç görmeyenlerin merak ettiği hususlardan. Pamuk kısmını tahmin edilebileceği gibi beyaz renginden, kale kısmını ise yüksekten akarak adeta kale suru gibi, dağ gibi duran yapısından alan Pamukkale görenleri büyülüyor. Özellikle aşağıdan bakılınca kale yüksekliği ile kale tabirini tam olarak hakettiğini anlayabilirsiniz. Pamukkale Travertenlerinden bakıldığında görülen kale kalıntıları Selçuk'lu döneminde de aktif olarak kullanılan kalenin kalıntılarıdır. Zayıf da olsa kalenin varlığından ve mineral birleşiminden dolayı Pamukkale ismini aldığı da rivayetler arasında.

Pamukkale Giriş Ücreti 2023

Pamukkale gişelerinde gezi için ödenen ücret 200 TL ve müze kart geçerlidir. Bu ücrete Hierapolis Antik Kenti, Kleopatra Havuzu, travertenler ve arkeoloji müzesi dahildir. 18 yaş altı öğrenciler ve MEB öğretmenleri için ücretsiz olan Pamukkale'yi haftanın 7 günü gezebilirsiniz.

Pamukkale Balon Turları

Hierapolis Antik Kenti

Travertenler gün doğumu ve batımında ışıkların oluşturduğu yansıma ile ayrı bir güzelliğe kavuşur. Gün doğumu ile başlayan Pamukkale Balon Turları travertenleri yüksekten izleme keyfini sunar. Hava şartlarına bağlı olarak düzenlenen turlara Pamukkale’de kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Özellikle Pamukkale'ye giderken yol üstünde pek çok Pamukkale balon turu acentesi bulunmakta. 8-12 kişilik sepetlerle sabah 6 gibi planlanan buluşma noktalarında başlayan balon turları hava durumu ve rüzgar yönüne göre sürpriz iniş noktaları ile son bulmakta. Hava durumuna göre değişiklik gösterse de 45 dakika civarında süren turlarda Pamukkale, Hierapolis ve çevresindeki pamukkalede gezilecek yerler kuş bakışı seyretmek mümkün.

Pamukkale Balon Turu Fiyatları 2023 kişi sayısına, tur özelliklerine ve süresine göre değişse de 2200-3000 TL arasında değişmekte. Çoğu tur kahvaltı ve iniş lokasyonundan transferi karşılıyor. Bazı turların gelenek haline getirdiği inişte şampanya patlatma ritüelleri bile mevcut. Pamukkale balon turuna 12 yaşını doldurmuş ve herhangi bir sağlık problemi olmayan herkes katılabiliyor. Gezi turu ile gelenler veya Pamukkale Rehberi ile anlaşanlar turlarının ve rehberlerinin anlaşmalı olduğu firmalarda ekstra indirime tabi olabilirler. Böyle bir durum olup olmadığını tur rehberinize danışmanızı tavsiye ederiz.

Pamukkale Yamaç Paraşütü

Hava şartları elverişli olduğunda tüm yıl yapılabilen Pamukkale Yamaç Paraşütü yaklaşık 400 metre yükseklikten Pamukkale Travertenleri, Hierapolis ve çevresini kuş bakışı izleme imkanı sunar. Özellikle antik kentin büyüklüğü ve yapıların enfes görüntüsü semadan ayrı bir perspektifle gözükür. Sertifikalı pilotlarla yaklaşık 15 - 20 dakika olarak planlanan uçuş için Dinamik Tepesi başlangıç noktası kabul edilir. Pamukkale Yamaç Paraşütü Ücreti 2023 1000-2000 TL ciarında olup çoğu işletme transferler gibi ekstraları fiyatlarına dahil etmektedir. Sigorta, video ve fotoğraf çekimleri, ekipmanlar gibi hizmetlerin işletmeler tarafından karşılandığı yamaç paraşütünü yapabilmeniz için en fazla ağırlığınızın 120 kg olması ve sağlık probleminizin olmaması yeterlidir.

Pamukkale’de Gezilecek Yerler

Gezilecek yerleri sadece Pamukkale Travertenleri ile kalmayan bölgede daha pek çok gezilecek yer mevcut. Pamukkale’nin doğal güzellikleri arasında Kırmızı Su, lavanta bahçeleri, antik havuz ve daha birçok lokasyon sayılabilir. Her katmanından ayrı bir manzaraya şahit olan Pamukkale, son 10 yılda sularının çekilmesi ve kararma riski ile karşı karşıya kalsa da yapılan bazı düzenlemeler ile koruma altına alındı. Kararan bölgelere girişin yasaklandığı, eskiden ayakkabı ile girilen sularına şimdi sadece ayaklarınızı sokabildiğiniz daha özen gösterilen bir Pamukkale sizleri bekliyor olacak.

Gezinizin Pamukkale ayağında özellikle gün batımında fotoğraf çekilmeyi unutmayın. Şahane manzaralara ev sahipliği yapan Pamukkale'nin fotoğraf tutkunları için yeri apayrıdır. Düğün çekimlerinin devazgeçilmezi olan Pamukkale'de özellikle gündoğumu balonlar havalanırken eşsiz manzaralar oluşur. Pamukkale Gezi Rehberi yoksa sizin için en iyi yöntem gezi rotası oluşturmak olacaktır. Gezilecek yerler arasındaki mesafenin uzun olması nedeniyle sizin için en iyi ulaşım seçeneği araç kiralamak olacaktır.

Pamukkale'de Yüzülür Mü?

Eskiden yüzülecek kadar suyu olduğu rivayet edilen Pamukkale'de yüzmek şu an pek mümkün değil. Travertenlerin girilebilen noktalarının su yüksekliği en fazla dizinizin biraz üstüne gelmekte. Ayakkabılarınızı çıkararak Pamukkale Travertenlerinde mini yürüyüş yapabilirsiniz.

Pamukkale’de Nerede Kalınır?

Pamukkale'de konaklamak için oteller mevcut. Özellikle travertenler bölgesinde termal oteller var. Ancak yaz dönemi yerli turistlerin akın etmesi ve yabancı turların da Pamukkale'yi rotalarına katmaları nedenitle otellerde yer bulmak sorun olabiliyor. Bunun yanında apart oteller ve pansiyonlar da hem fiyat olarak uygun hem de kalabalık aileler için iyi bir alternatif. Çok yaygın olmasa da Pamukkale'nin Doğal Güzellikleri ve manzarası ile iç içe kamp yapabileceğiniz kamp alanları da mevcut.

Pamukkale gezinizde konaklama için bir diğer alteratif de Karahayıt'ta kalmak. Termal otelleri, çarşısı, Pamukkale'ye 10 dakika mesafede olması ve termal otellerin yoğunluğu nedeniyle konaklama açısından mantıklı bir lokasyon. Ayrıca Karahayıt'taki termal otellerin bazılarında bulunan fizik tedavi ünitesi ile termal suyla birlikte sağlığınıza sağlık katabilirsiniz. Pamukkale Üniversitesi'nin yeni açılacak fizik tedavi hastanesi de Karahayıt'ta yapılmakta olup tamamlandığında pek çok otele yürüme mesafesinde olacaktır. Bunun yanında Denizli merkezle Pamukkale'nin araç ile 15 dakika mesafede olması nedeniyle merkezde konaklayarak aynı zamanda Denizli Gezilecek Yerler ve lokasyonları da keşfedebilirsiniz.

Pamukkale'de Kalınacak Yerler

Pamukkale'de işletme sayısının az olması nedeniyle Pamukkale'de Nerede Kalınır diye merak edenler için Karahayıt Otelleri ile birlikte kalabileceğiniz yerler:

  • - Pamukkale White Heaven Suite Hotel (Pamukkale)
  • - Ayapam Hotel (Pamukkale)
  • - Hotel Alida (Pamukkale)
  • - Hal - Tur Otel (Pamukkale)
  • - Halıcı Termal Otel (Karahayıt)
  • - Hierapark Termal & SPA (Karahayıt)
  • - Doğa Termal Otel (Karahayıt)
  • - Richmond Pamukkale Termal Otel (Karahayıt)
  • - Colossae Termal Otel (Karahayıt)
  • - Adempira Termal & SPA (Karahayıt)
  • - PAM Termal Otel (Karahayıt)
  • - Polat Termal Otel (Karahayıt)
  • - Herakles Termal Otel (Karahayıt)
  • - Lycus River Termal Otel (Karahayıt)
  • - Reis Apart Otel (Karahayıt)
  • - Ege Apart Otel (Karahayıt)

Pamukkale Ters Ev

Hierapolis Antik Kenti

200 metrekarelik alanda tüm ev, ev eşyaları ve gereçlerinin ters durduğu evde çocuklar kadar yetişkinler de eğlenceli anlar yaşıyor. Yataklardan lambalara, koltuklardan tüm eev eşyalarına kadar ters bu evde. Hatta önünde duran araba bile ters! Türkiye'de 8 adet bulunan ters evlerden birini Pamukkale'de gezerek tepe taklak bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Pamukkale’nin Meşhur Yemekleri

Pamukkale'de bulunan otellerin mutfaklarından her yöreden yemekler çıksa da ev yemekleri yapılan restoranlarda genellikle Denizli Kebabı, keşkek ve kuyu tandır gibi lezzetleri bulmak mümkün. Bunun yanında Denizlililerin milli içeçek olarak gördükleri Zafer Gazozu da Pamukkale'de tatmanız mümkün.

Kebabçılar, dönerciler, pideciler ve daha pek çok lezzet alternatifi ile Pamukkale'de ziyafet çekebilirsiniz. Bunun yanında Pamukkale’nin Meşhur Yemekleri listesinde bulunmasa da travertenlerin karşısında Uzak Doğu lezzetlerini tadabileceğiniz Asian Kitchen adlı bir mekan da mevcut.

Pamukkale’den Ne Alınır?

Pamukale gezisinden dönerken sevdiklerine hediye alacaklar, Pamukkale’nin neyi meşhur ya da hatıra olacak ne alabilirim diye düşünenler için en iyi hediyelikler şu şekilde:

  • - Pamukkale Magnetleri
  • - Pamukkale İşli Havlular
  • - Pamukkale ve Denizli Anahtarlıkları
  • - Zafer Gazoz
  • - Peştemal ve Peştemal Elbiseler
  • - Buldan Bezi
  • - Horoz Şeklinde Düdükler
  • - Pamukkale Kartpostalları
  • - Denizli Tekstil Ürünleri
  • - Denizli Havlu ve Bornozları

Pamukkale’ye Ne Zaman Gidilir?

Pamukkale'yi gezmenin ve Pamukkale'de Gezilecek Yerler listesinin mevsimi yoktur aslında. Kış tatillerinde termal otellerin sımsıcak sularında yorgunluğunuzu atarak şifa bulabilir, ilkbahar ve sonbaharda Pamukkale Travertenlerini gezebilir, yazın serin havuz sularında tatil yapabilirsiniz.

Pamukkale Travertenlerini gezmek için yaz mevsimini tercih ettiyseniz gideceğiniz saatler çok önemli. Denizli sıcakları bastırdığında öğle saatlerini tercih etmemenizi, yanınıza muhakkak şapka almanızı, güneş kremi sürerek yanık riskini minimuma indirmenizi tavsiye ederiz.

Pek çok otel ve pansiyonun odalarında bulunan banyolara termal su sağlamasıyla konaklayacağınız yerde termal havuz olup olmamasından bağımsız şifalı sulardan yararlanabilirsiniz. Otel rezervasyonunuzu yaparken bunu göz önünde bulundurarak bilgi alınız.

Pamukkale Natural Park

Travertenlerin alt ucunda 2 yapay gölet ve havuzlardan oluşan park alanı ve belediye tesisidir Pamukkale Natural Park. Giriş tarafına uzak olsa da yol üstü denilebilecek mevkisiyle dinlenmek ve Pamukkale atmosferinden kopmadan dinlenmek için birebirdir.

Yapay göletlerinde su bisikleti binebilir, göletin yerel halkı olan kaz ve ördekleri seyredebilirsiniz. Özellikle yaz dönemleri çok kalabalık olan tesiste hafta sonları adım atacak yer bulmak mümkün olmuyor. Girişin ücretsiz olduğu Pamukkale Natural Park'ta bulunan havuzlarda serinleyebilir, gölet kenarında gezintiye çıkabilir, birbirinden güzel fotoğraflar için arka plan olarak kullanabilirsiniz. Pamukkale Yemek Yerleri ile çok yakın mesafede bulunan park çoğu restoranın terasından gözükmektedir.

Hierapolis Antik Kenti

Hierapolis Antik Kenti

Travertenlerin üst girişinde bulunan kent, Hierapolis Antik Kenti Tarihi incelendiğinde adını Telephos'un karısı Amazonlar kraliçesi Hiera'dan aldığı biliniyor. Geniş bir sit alanına sahip şehri önemli kılan bir diğer özellik de Hz İsa’nın 12 havarisinden olan Aziz Philip’in burada şehit edilmesi.

Izgara şeklindeki yerleşkesi ve 2 ana giriş kapısı ile düzenli bir mimarisi olan kentte agora, meclis ve kilise gibi önemli binalar merkezde konumlanmıştır. Evlerin bu yapıların etrafına kurulduğu şehirde düzenli kanalizasyon ve su sistemleri bulunmaktaymış. MS 13. yüzyılda Selçuklu egemenliğine geçen şehir bir yüzyıl sonra gerçekleşen büyük depremden sonra tamamen terk edilmiştir.

Tarihin derinliklerinden yakın zamanlara kadar Pamukkale'de gezilecek yerler listesindeki Hierapolis - Laodikya ve Tripolis aynı hat üzerinde devam eden ticaret şehirleri olmuştur. Yapılan kazılarda bulunan agoraların büyüklüğü Hierapolis'te ticaretin önemli olduğu tezini doğrular. Ticaretin gelişmesindeki bir başka etmenin de Hierapolis'in döneminde Holy City olması nedeniyle çok ziyaret edilmesi olduğu düşünülmektedir.

Pamukkale Hierapolis başta Helenistik dönem mimarisi ile kurulsa da deprem bölgesi üzerinde olması nedeniyle büyük depremlerde neredeyse tamamen yıkılmış, yeniden kurulmuştur. Bu yüzden günümüze ulaşan eserlerde Helenistik Dönem Mimarisinden ziyade Roma Dönemi Mimarisi yaygındır. Şehirde mozaikli ev dahil pek çok yapının işlemeleri dahi günümüze ulaşmıştır.

Martyrium adı verilen Aziz Philip anısına yapılan sekizgen kilise, meclis binası, hamam bazalika kompleksi, kiliseleri, dönem evleri, şehir kapısı ve 14 metre boyunca bozulmadan kalan Frontinus Caddesi ile gezenleri sanki o tarihte Roma caddelerinde karşısına at arabası ile bir gladyatör görecek hissi veriyor. Sütunlarının ihtişamı ve sağlamlığı görenleri hayrete düşürüyor. Kanalizasyon ve su kanallarının da sağlam olarak bulunduğu şehirde Anadolu mezarlıkları olarak bilinen mezarlar ve ölülerle gömülen eşyalar da bulunmuştur. Hierapolis ve çevresinden çıkan eşyalar, heykeller, ziynet eşyaları, silahlar ve daha pek çok günlük yaşam aleti Hierapolis Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Hierapolis Antik Kenti Planı ve yapılar hakkında detaylı bilgiye Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesinden ulaşabilirsiniz.

Hierapolis Cehennem Kapısı

Hierapolis'te bulunan pek çok yapının yanı sıra fay hattı üzerinde bulunması nedeniyle yıkılan yazıtlarda Cehennem Kapısı olarak geçen termal su kaynağı ve üzerindeki anıt 2013 yılında restore edilerek ziyarete açılmıştır. Adını kaynaktan çıkan karbondioksit gazının kaynağa yaklaşan küçük hayvanları zehirleyerek öldürmesinden alan Cehennemin Kapısı pek çok idama şahitlik etmiş, dini törenler buradaki anıtta yapılmıştır. "Ölüler Ülkesine Geçişin Kapısı" olarak da geçen Cehennem Kapısı restore edilerek gezilecek hale getirilmiştir. Kaynaktan çıkan gaz nedeniyle sadece etrafındaki teraslarda gezilebilen anıt üzerine Hades ve Kerberus'un bölgeden çıkan ve müzede sergilenen heykellerinin replikaları da yerleştirilmiştir. Fay hattı üzerinde bulunan su kaynağı aynı zamanda Pamukkale'ye beyaz rengini veren ve bugünkü görüntüsüne kavuşmasını sağlayan büyük kaynaklardan biridir.

Plutonium olarak da bilinen Cehennem Kapısı aynı zamanda Yeraltı Dünyasına Geçiş Kapısı olarak da bilinir. Çıkan gazın zehirli olması nedeniyle kaynağa yaklaşmak tehlikelidir ancak gezi terasları güvenli mesafede bulunur. Kazı çalışmalarında gaz maskeleri kullanılmış ve gerekli önlemler alınmıştır. Çıkan gazın havadan ağır olması nedeniye genellikle çevredeki küçük hayvaların etkilendiği rivayetler arasındadır.

Hierapolis Antik Havuz - Kleopatra Havuzu

Hierapolis Antik Kenti Hakkında Kısa Bilgi verirken görüntüsü ile eşsiz Antik Havuz hakkında bilgi vermemek olmaz. Tarihteki büyük Hierapolis depremi ile yıkılan sütunların deprem etkisi ile açılan çukura düşmesi ve çukurun termal su ile dolması sonucu antik havuz oluştuğu rivayet edilir. Dolan suyun termal su olması nedeniyle havuzun tarihinden bugüne kadar şifa kaynağı olduğuna inanılır. Biriken mineralli toprağın şifanın yanında cildi güzelleştirdiği ve deri hastalıklarını iyileştirdiği yaygın inançlar arasında.

Güzelliği ile nam salmış Kleopatran'ın Hierapolis'e geldiğinde antik havuzda yüzdüğü ve güzrlliğinin buradan geldiği düşünüldüğü için buranın adı aynı zamanda Kleoptra Havuzu olarak bilinir. Hierapolis Antik Havuz Giriş Ücreti 2023 yılı için 190 TL. Pamukkale'ye giriş için müzekart geçerli olsa da Kleopatra Havuzunda müzekart geçerli değildir. Emanet dolapları ve duş imkanının da bulunduğunu belirtmek isteriz.

Hierapolis Antik Tiyatro

Hierapolis Antik Tiyatro

Antik çağlardan günümüze kadar ulaşan en eski antik tiyatrolardan biri olan Hierapolis Antik Tiyatro mitolojik figürler ve kabartmalarda Akdeniz Havzasında tektir ve Geç Roma Dönemine kadar aktif olarak kullanılmıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesinde hem antik hem de doğal güzellik olarak yer alan tiyatroda 50 sıra basamaklar halinde oturma alanı bulunmaktadır. Mitolojik kabartmaları ve görkemli sahne binası ile özgün bir mimariye sahiptir. Hierapolis Antik Tiyatro Nerede diye merak edenler için Hierapolis'in tepesinde dağın yamacına yaslanmış halde kurulan bir tiyatrodur.

8 merdivenle dokuz bölüme ayrılan oturma alanı binlerce kişiyi aynı anda misafir edebilir. Türkiye'de sahnesi restore edilen tek antik tiyatro ünvanına sahip Hierapolis Antik Tiyatrosunun yapımı 150 yılda tamamlanmıştır. Sahne sütunları heykellerle süslenmiş olup sahnenin arkasında Artemis ve Apollon'un hikayeleri başta olmak üzere pek çok dini ve mitolojik tasvir yer almaktadır.

Pamukkale'de Gezilecek Yerler listesindeki Antik tiyatroya ulaşmak için yokuşlu bir yolda 10-15 dakika yürüyüş yapmanız gerekmektedir. Travertenlerin tepe noktasında ve şehrin girişinde bulunan akülü araçları kiralayarak bu mesafeyi kolayca katedebilirsiniz. Özellikle yaz dönemi daha da zorlaşan tiyatroya ulaşım kiralık araçlarla kolay hale gelmektedir. Hierapolis Antik Tiyatrosu şehrin bir kısmı olduğu için girişte herhangi bir giriş ücreti veya gişe mevcut değil. Dönem dönem tiyotro kapısında bulunan papağanları sevebilir ve dilerseniz ücreti karşılığında onlarla resim çektirebilirsiniz.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi

1970 yılında restorasyonu tamamlanan Hierapolis'in en büyük yapılarından olan Roma Hamamı günümüzde Hierapolis Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermekte. 1984 yılında açılan müzede 3 kısımdan oluşan kapalı alan ve açık alan sergi yerleri mevcut. İç kısımdaki bölümler Heykeller ve Lahitler, Küçük Eserler ve Hierapolis Antik Tiyatro Buluntuları olarak ayrılırken açık alanda sütunlar, yapı parçaları ve daha büyük eserler sergilenmekte.

Hierapolis Arkeoloji Müzesinde Hierapolis'in yanı sıra Lycrus Vadisi Antik Kentleri olan Laodikeia, Colossae, Tripolis ve Attuda Antik Kentlerinden bulunan tarihi eserler de mevcut. Bunun yanında Beycesultan Höyüğünden çıkarılan tunç çağına ait buluntular da müzede seregilenmekte.

Sesli Pamukkale gezi rehberi hizmeti bulunan müzede Müzekart geçerlidir. Hierapolis Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti 2023 için 400 TL. Dilerseniz Pamukkale gişelerinden 5 dakika gibi kısa bir sürede müzekart çıkartmanız da mümkün. Müzekart Ücretleri 2023 Türk vatandaşları 60 TL olup başvuru için sadece kimlik kartınızın olması yeterlidir.

Karahayıt

Pamukkale - Karahayıt arası araçla 10 dakika gibi kısa bir mesafede olması Pamukkale'de Nerede Kalınır endişelerinize çözüm olarak Karahayıt otellerini alternatif sunuyor. Termal Karahayıt Otelleri, apartlar, pansiyon ve küçük çaplı oda hizmetleri ile misafirlerine geniş bir spekturumda kalacak yer imkanı sunuyor. Her şey dahil otellerin de bulunduğu Karahayıt'ta Aqua Park, günü birlik havuz imkanı, termal havuzlar, soğuk termal havuzlar ve termal banyolar da konaklama ve tatil için Karahayıt'ta bulabileceğiniz imkanlar.

Karahayıt'ın çarşısı yeme - içme, apartlarda konaklayanların ihtiyaçlarına yönelik market ve bakkallar, havuz ve yüzme malzemeleri, mayolar, kıyafetler, tekstil malzemeleri ve hediyelik eşya gibi pek çok turistlerin ihtiyacına yönelik alış veriş alanları mevcut. Yaz akşamları canlanan çarşıda mısırcılar, dondurmacılar ve macuncu da akşam gezintilerinize lezzet katıyor. Pamukale'nin Meşhur Yemekleri olarak turistlerin hafızasına kazınan sac böreği ve çevirme tavuğu da Karahayıt Çarşısında tadabilirsiniz.

Karahayıt Kaplıcaları - Karahayıt Kırmızı Su Travertenleri

Karahayıt

Bembeyaz görüntüsü ile traverten denilince akla Pamukkale gelse de ona çok yakın bir lokasyonda termal şifanın bir diğer adresi olan Karahayıt'ta da traverten görüntüsü oluşturan mineralli ve şifalı termal sular mevcut. Pamukkale’nin Neyi Meşhur diye düşünenler için bir diğer alternatif de Karahayıt Kırmızı Su. Şifalı termal suları ve Kırmızı Su ile Karahayıt dinlenmek ve sağlıklı bir tatil geçirmek isteyenler için uğrak noktalardan. “Termal Banyolar” ile odanızın konforunda termal sularda rahatlamak Karahayıt’ta alışılmış etkinliklerden. Karahayıt Kırmızı Su Travertenleri demir ve birçok minerali bünyesinde barındırarak pek çok hastalığa şifa oduğu düşünülür. Egzama, dolaşım bozuklukları, cilt problemleri, mantar ve diyabet yaraları şifalı suyun faydalı olduğu düşünülen hastalıklardan.

Karahayıt termal suları şifanın yanında güzellik için de ziyaret ediliyor. Kükürt ve demir yoğunluğu fazla olan kilini cilt maskesi olarak kullanan yerli ve yabancı turistlerin sayısı da az değil. Özellikle Kırmızı Su Milli Parkında kaynaktan çıkan ve tabiri caiz ise el değmemiş termal suyu ve etrafında biriken mineral tortusunu güzellik için maske olarak kullananlar da az değil.

Pamukkale'ye Ne Zaman Gidilir diye merak edenler için Karahayıt Kaplıcaları ile yaz kış gidebilir, eğlenceli tatillerin keyfine varabilirsiniz. Kışın hava soğuk olsa da açık termal havuzlara girebilir, soğuk - sıcak zıtlığı ile dolaşımınızı arttırarak kalp ve damar sağlığınız için güzel bir şoklama yapabilirsiniz. Bunun yanında termale girmenin en eğlenceli ve keyifli zamanının havuza yağmur yağdığı zaman olduğunu bilmenizi isteriz.

Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji & Etnografya Müzesi

Pek çok kişinin önünden geçtiği, çoğu kişinin de varlığından dahi haberdar olmadığı yakın dönem etnografya ve antika eserlerin bunun yanında arkeolojik buluntuların sergilendiği eski 3 katlı otel binasından çevirilen bir müzedir Halıcı Ahmet Urkay Müzesi. Açık alanda taş ve mermer eserler, kapalı alanda antika halılar, at arabası, sikke,çini, tüfek ve günlük yaşam gereçleri, el emeği antika ürünler, bindallı ve dönem takıları, etnografik eserler, oyma kapılar ve daha pek çok eser müzede sergilenmekte.

Denizli'li olan Ahmet Urkay hobi olarak başladığı koleksiyonerliğe belgeli olarak devam ederek Marmaris ve Karahayıt'ta 2 adet müze kurmuştur. Karahayıt'ta büyüklü küçüklü yaklaşık 4 bin adet eserin bulunduğu müzede 8 salon, 4 depo bulunmakta. El yazması Kur'an-k Kerim ve el emeği antika ürünlerin de sergilendiği müzeyi haftanın her günü gezebilirsiniz.

Laodikya Antik Kenti

Laodikya Antik Kenti

Laodikya Antik Kenti Tarihi MÖ 3. yy ortalarında başladığı düşünülüyor. Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurulmş ve bu yüzden "Laodike'nın Şehri" olarak Laodikeia adını almıştır. Şehir Lycus Nehri kenarına halkın anıtların ve yapıların inşaasına katılması ile şekillenmiştir. Çoğu yapının üzerinde anlamı ve yapılış nedeni işlenmiştir.

Denizli’nin 6 km kuzeyinde yer alan antik şehir, sütunları ve Anadolu’nun en büyük stadyum kalıntıları ile dikkat çekmektedir. Hristiyanlar için büyük önem arz eden, Vahiy Kitabında yer alan 7 kutsal kiliseden biri de Laodikya'da bulunmakta. 2 adet anıtsal giriş kapısı, evleri, anıtsal caddesi ve nekropolü ile Pamukkale'de Gezilecek Yerler listesindeki dikkat çekici antik kentler arasındadır. Küçük ve büyük tiyatrosu, gimnazyumu ile geniş bir alan kaplayan stadyumu, anıtsal çeşmesi, meclis binası ve tapınağı ile gezerken tarihin içine çeken Laodikya turistlerin de odak noktası olmakta.

Denizli - Pamukkale arasında bulunan antik kent, 500 m sonra Hierapolis Antik Kenti ile bağlanmaktadır. Pamukkale yolculuklarınızda aracınızla uğrayarak kolaylıkla gezebilirsiniz. Hierapolis - Laodikya ve Tripolis antik dönemlerde aynı hat üzerinde bulunan ticaret şehirlerindendir. Günümüzde Tripolis'e Buldan tarafından gidilse de eski çağlarada Pamukkale tarafından ulaşım sağlanırdı. Ticaret kervan güzergahları da bu üç şehir üzerinden ilerlerdi.Laodikya Giriş Ücreti 2023 75 TL olup antik kentin girişinde müzekart geçerlidir.

Laodikya Kilisesi

Yedi Altın Kandillik olarak bilinen kiliselerden biri olan Laodikya Kilisesi şehrin merkezi konumunda bulunan önemli yapılar arasında. Vaftizhanelik bölümü ve vaftiz havuzu neredeyse sağlam olarak bugüne kadar gelen yapının kocaman sütunlar ve büyük bir çatı ile örtülü olduğu araştırmalar sonucu edinilen bilgilerden. Laodikya Kilisesi'nin önemi nedeniyle şehir çok sayıda ziyaretçi almış, antik dönemlerde önemli şehirler listesinde yer almıştır. Yakın lokasyonlar arasında bulunan Philadelphia da kutsal 7 kilise arasında bulunup Manisa'nın Alaşehir ilçesindedir.

Laodikya Kilisesi'nin Hristiyanlık'ta alışılagelmiş kilise mimarisinden çok farklı bir mimarisi vardır. 11 adet apsisis bulunan kilisede apsis konumları biri doğuya, beşi kuzeye ve beşi güneye bakacak şekildedir. Kutsal odası içerisinde traverten taşlarından yapılmış 10 adet ayak, Prothesis ve Diakonikon dini ritüel hazırlık alanları, vaaz kürsüsü, sunak ve ilahi korosunun bulunduğu alan bulunmaktadır. Yüksekçe yapılan çatısını traverten taşlarından olan 10 adet sütun taşır. Ayakların arasındaki kemerler mozaik süsleme olup duvarlar fresk ve mermer kaplama ile süslenmiştir.

Tarihte pek çok önemli dini toplantı ve ayine ev sahipliği yapan kilise normal zamanlarda da ziyaretçilerini kabul ediyordu. Günümüzde üst çatı koruması ve cam zemin yapılan kiliseyi ziyaret edebilir, sağlam kalan mozaik ve süslemeleri inceleyebilirsiniz.

Laodikya Tanrı'nın Gözleri

Kazıları devam eden Laodikya Antik Kentinde 2011 yılında kuzey tiyatro yolu üzerindeki kilisede bulunan mozaikler yeni bir soluk kattı. "Tanrının Gözleri" olarak anılan, iki giriş kapısının arasındaki holde bulunan gözler kiliseye gelenleri koruduğu inancından dolayı Tanrının Gözleri olarak adlandırılmıştır. MS 4. yüzyıl itibariyle yapılan kilise erken dönem kilise mimarisine yeni bir soluk katmıştır. Kiliselerin belirlediği yönün dışında, Hierapolis'e bakan kapısı ile de diğer kiliselerden ayrılan yapı, Tanrının Gözleri ile daha da özgünlük kazanmıştır.

Colossae Antik Kenti

Antik çağlarda Frigya'nın 6 önemli kentinden biri olduğu düşünülen Colossae Antik Kenti Honaz Dağı eteklerinde Aksu Çayı'nın kenarına kurulmuştur. Ankara - Denizli yolu üzerinde bulunan antik kent Pers egemenliğinde parlak dönemler yaşarken Hierapolis ve Laodikya'nın kurulması ile ününü yavaş yavaş kaybetmiştir.

Colossae Kenti döneminde yüncülük ve dokumacılıkta ileri seviyededir. Kaynaklardan ve tarihi belgelerden dünyanın en büyük kilisesi St. Micheal kilisesinin burada bulunduğu, İncil'de geçen " Koloselilere Mektuplar" bölümünde ilk Hristiyanların yaşadığı şehrin de Colossae olduğu rivayet edilir. Ancak MS 1. yüzyılda olan depremde kilise gibi pek çok yapı tamamen yıkılmış, şehir terk edilmiş ve tarihin tozlu sayfalarında kaybolmuştur.

Antik kentten geriye kalan höyüğün kuzeyinde kayalara oyulmuş ev ve oda tipi mezarlar, birkaç parça heykel kalıntısı ve Osmanlı döneminde yapıldığı düşünülen kaleden kalan kalıntılar. Bunun yanında Colossae'yi gezmeye giderseniz Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos Seferine çıkarken yolunun üzerinde bulunan ve cuma namazını eda ettiği II.Murat Camii'ni ziyaret edebilirsiniz. 1429'da yapılan cami restorasyon çalışmaları sonunda ziyarete ve ibadete açılmış, Pamukkale'de Gezilecek Yerler listesine yakın konumu ile girmiştir.

Lavanta Bahçesi

Denizli Lavanta Bahçesi

Pamukkale'de Gezilecek Yerler listesine alınabilecek Lavanta Bahçelerine Pamukkale'den Karahayıt'a giderken sol tarafta Gözler mevkinde bulabilirsiniz. Kekik Diyarı olarak bilinen Gözler'de 2019'da kurulan ilk Lavanta Bahçesi ile yeni bir akım başlamış, lavanta yetiştiriciliği de hayat bulmuştur. Lavanta bahçelerini çeşitli dekorlarla süsleyen Gözlerliler mis kokusu ve eşsiz görüntüsü ile hem lavanta ürünleri satmakta hem de yerel ürünlerini misafirlere tanıtmakta.

Lavanta bahçeleri denizlide gezilecek yerler listesinde de baş sıraları çekiyor. Sadece Gözler'de değil, Salda yolu üzerinde de pek çok lavanta bahçesi bulunmakta. Aynı zamanda Acıpayam Akalan'da da geniş bir alanı kaplayan lavanta bahçeleri yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmekte.

Mis kokulu, eşsiz görüntülü lavanta bahçeleri ile Karahayıt’ta hoş vakit geçirebilir ve mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz. Lavanta yağı, lavanta keseleri ve daha birçok lavanta ürünü bulabileceğiniz bahçelere yol üzerindeki tabelalardan ulaşabilirsiniz. Organizasyon ve fotoğraf çekimi için de pek çok çiftin tercih ettiği lavanta bahçelerinde evlilik teklifi veya düğün fotoğraf çekimi planlıyorsanız lavanta bahçesi ile önceden konuşarak rezervasyon yaptırmak en iyisi olacaktır.

Ağlayan Kaya Şelalesi

Ağlayan Kaya Şelalesi

Pamukkale’ye yakın bir diğer lokasyon da Ağlayan Kaya Şelalesi. Hoca’nın Yeri olarak da bilinen Ağlayan Kaya Şelalesi, yazın dahi buz gibi akan suyuyla serin bir vadi atmosferi sunar. Doğanın kucağında lezzetli balıklar için tesis imkanlarını kullanabilirsiniz. Taze alabalıkları ister ızgarada ister göveçte hazırlayan Hocanın Yeri terasları ve semaver çayları ile misafirlerini en iyi şekilde ağırlıyor. Akan suların üzerine kurulu teraslarda manzaranın keyfini çıkarmak ve şelalenin sesi ile huzur bulmak için gidilmesi gereken denizli'de gezilecek yerler arasında diyebiliriz.

Şelalenin arkasına geçerek su sesini dinleme ve manzaraya şahit olma Ağlayan Kaya’nın bir diğer özelliği. Serin sulara daha kolay dayanmak ve ıslak kayalarda kaymamak için uygun ayakkabılar giymenizi öneririz.

Sakızlar Şelalesi olarak da biilinene Ağlayan Kaya Şelalesi yılın her mevsiminde gürül gürül çağlasa da kış mevsiminde yükselti nedeniyle soğuk olması, yollarının buzlanma riski olması ve pek misafir gelmemesi nedeniyle açık olmuyor. Özellikle Nisan - Kasım ayları arasında ziyaret etmek hem hava koşulları hem de yolculuk güvenliği açısından en iyisi.

Siz de Rentalia ile araç kiralayarak Pamukkale ve çevresini konforlu bir şekilde gezebilir, travertenleri ve daha birçok güzelliği keşfedebilirsiniz.