Muğla Gezilecek Yerler (2023 Resimli Liste) - İlçe İlçe

Muğla'nın en muazzam yerlerini sizler için ilçelere göre derleyip listeledik. Mutlaka görmeniz gereken tarihi ve doğal güzellikleri özet bilgiler niteliğinde sunduk. "Keşke şuraya da gitseydim!" demenize gerek kalmadan harita eşliğinde her bir destinasyonu atlamadan gezebilecek, az bilinen en özel manzaraları kolaylıkla keşfedeceksiniz. İster Fethiye ister Bodrum isterseniz de diğer ilçelerde tatil planlıyor olun, bu yazıda en muazzam manzaralar sizi bekliyor olacak. Bunun için hemen Muğla Gezilecek Yerler listesine ve haritasına göz atın.

Muğlada Gezilecek Yerler Listesi (Yazı İçeriği)



Muğla gezilecek yerler listesinde Muğla'nın meşhur destinasyonlarını görebilirsiniz. Bu destinasyonların merkezden ve birbirinden uzak olması nedeniyle, Muğla'yı keşfetmeye Muğla Araç Kiralama ile başlayın.

Muğlada Gezilecek Yerler Haritası

Muğla'nın gezilecek yerlerini ister haritadan isterseniz de listeden inceleyebilirsiniz. Bu görülmeye değer yerlerin nerede olduğu, buralara nasıl gidildiği, giriş ücreti, müze kart bilgisi gibi detaylara tablo üzerinden ulaşabilirsiniz.

NEREDE NASIL GİDİLİR? GİRİŞ ÜCRETİ 2023 MÜZE KART
Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi Bodrum Yürüyerek 30 TL Geçerli
Halikarnas Mozolesi Bodrum Minibüs, Rent A Car 10 TL Geçerli
Zeki Müren Sanat Müzesi Bodrum Otobüs (1-7, 1-7A) 40 TL Geçerli
Bitez Plajı Bodrum Otobüs(2-3) Yok -
Sandima Köyü Bodrum Rent A Car Yok -
Kalinda Antik Kenti Dalaman Minibüs, Rent A Car Yok -
Kille Koyu Dalaman Tekne Turu Yok -
Sarsala Koyu Dalaman Rent A Car 10 TL Geçerli Değil
Kleoparta Hamamı Koyu Dalaman Tekne Turu Yok -
Eski Datça & Can Yücel’in Evi Datça Minibüs Yok -
Knidos Antik Kenti Datça Minibüs, Taksi 100 TL Geçerli
Kızlan Yel Değirmeni Datça Minibüs, Taksi Yok -
Palamutbükü Koyu Datça Feribot Yok -
Ovabükü Koyu Datça Rent A Car Yok -
Kargı Koyu Datça Dolmuş Yok -
Mehmet Ali Ağa Konağı Datça Otobüs (9-6) Yok -
Ölüdeniz Fethiye Minibüs, Dolmuş 23 TL Geçerli Değil
Çalış Plajı Fethiye Dolmuş Yok -
Kelebekler Vadisi Fethiye Tekne Turu 25 TL Geçerli Değil
Hisarönü Fethiye Dolmuş, Minibüs Yok -
Likya Yolu Fethiye Turlar ile 7.750 Geçerli Değil
Amintas Antik Kenti Fethiye Yürüyerek 40 TL Geçerli
Saklıkent Kanyonu Fethiye Dolmuş 9 TL Geçerli Değil
Kayaköy Fethiye Minibüs Yok -
Sultaniye Kaplıcaları Köyceğiz Tekne Turu 15 TL Geçerli Değil
Yuvarlakçay Köyceğiz Minibüs Yok -
Toparlar Şelalesi Köyceğiz Dolmuş Yok -
Ağla Yaylası Köyceğiz Servis Yok -
Köyceğiz Gölü Köyceğiz Dolmuş, Otobüs Yok -
Ekincik Koyu & Plajı Köyceğiz Feribot 10 TL Geçerli Değil
Sedir Adası Marmaris Tekne Turu 250 TL Geçerli Değil
Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi Marmaris Otobüs 14 TL Geçerli
İçmeler Plajı Marmaris Dolmuş Yok -
Turunç Plajı Marmaris Dolmuş, Feribot Yok -
Marmaris Atlantis Su Parkı Marmaris Servis 330 tl Geçerli Değil
Marmaris Selimiye Köyü Marmaris Minibüs Yok -
Beçin Kalesi Milas Otobüs (4-9) Yok -
Bafa Gölü Milli Parkı Milas Otobüs (4-25) Yok -
Iasos Antik Kenti Milas Dolmuş Yok -
Yediler Manastırı Milas Minibüs Yok -
Labranda Antik Kenti Milas Dolmuş Yok -
İztuzu Plajı Ortaca Minibüs 25 TL Geçerli Değil
Sarıgerme Sarçed Plajı Ortaca Minibüs, Servis (Dalaman Havalimanından) 15 TL Geçerli Değil
Kaunos Antik Kenti Ortaca Tekne Turu 70 TL Geçerli
Akyaka Ula Otobüs (1-49) Yok -
Geyik Kanyonu & Ula Kanyonu Ula Otobüs (48-21) Yok -
Ula Göleti Ula Rent A Car Yok -
Kyllandos Antik Kenti & Thera Antik Kenti Ula Rent A Car Yok -


Bodrum Gezilecek Yerler

Homeros'un "Ebedi Mavilikler Ülkesi" olarak tabir ettiği Bodrum, beyaz köpüklü mavi sularıyla teknelerin yuvası, tatil severlerin ise kaçamağı olmuştur. Antik çağda Halikarnassos (Halikarnas) olarak adlandırılan ilçe, günümüzde önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmiştir. Karya Bölgesinin en gözde liman kentlerinden biri sayılan Bodrum'da, tarihin babası olarak bilinen Herodotos ve tarihteki ilk kadın amiral I. Artemisia gibi önemli kişiler yaşam sürmüştür.

Bodrumda nereler görülmeli? diye düşünüyorsanız; Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi, Halikarnas Mozolesi, Zeki Müren Sanat Müzesi, Sandima Köyü, Bitez Plajı ile Aspat, Kargıcak, Kissebükü gibi Bodrum'da gezilecek koylar görmeniz gereken başlıca yerlerdir. Muğla'nın Turistik Yerleri bakımından en önemli ilçelerden biri olan Bodrum'un eşsiz güzelliklerini keşfetmelisiniz. Daha detaylı Bodrum Gezilecek Yerler için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Bodrum Kalesi & Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi

Milattan önce bin yılında Dorlar tarafından inşa edilmiş ve orijinal adı St. Peter Kalesi olan Bodrum Kale'si, iki ada arasında bulunan kayalık bir alana kurulmuştur. Günümüzde kente bağlanarak yarımada olmuş alanda bulunan kale, altı adet kapıdan oluşmaktadır. Bu kapıların haç, ejder, aslan gibi figürlerin işlendiği armalarla bezenmiş oluşu dikkatinizi çekecektir. Kalenin içerisinde birbirinden farklı kuleler bulunmaktadır. Bu kulelerin başında en yüksek olan Fransız Kulesi, ardından İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, Yılanlı (İspanyol) Kule, İngiliz Kulesi ve Komutan Kulesi gelmektedir. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne dönüştürülmüş olan kalede, kulelerin yanı sıra etrafa saçılmış olan kalıntıları da görebilirsiniz.

1995 yılında Avrupa'nın Yılın Müzesi Yarışması'nda Özel Övgü ödülünü alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, ülkemizdeki ilk sualtı arkeoloji müzesidir. Muğla Gezilecek Yerler listesinde bulundurmanız gereken Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi, sizleri geçmiş yıllara götürecektir.

Halikarnas Mozolesi & Nerede?

Halikarnas Mozolesi

Ülkemizin Bodrum ilinde yer alan Halikarnas Mozolesi, Gize'de bulunan Keops Piramidi gibi güçlü bir hanedanın mezarını bulundurmaktadır. Kral Mausolos adına eşi ve kız kardeşi Artemisia tarafından Mausoleum Halikarnassos'a yaptırılmış olan Halikarnas Mozolesi Dünyanın Yedi Harikasından biridir. Piramit şeklindeki çatısıyla Mısır mimarisini, kolon yapısıyla da Yunan mimarisini andıran mezar, yaklaşık 55 metredir. Mozolenin mimarisi o kadar çok ilgi çekmiştir ki, Bodrum evlerinin bacaları da mozoleden ilham alınarak tasarlanmıştır. Bodrum'a gittiğinizde evlerin bacalarının mozole şeklinde taklit edilmiş olduğunu göreceksiniz.

Bodrum'da Gezilecek Tarihi Yerler listenize dahil etmeniz gereken mozoleyi, Bodrum merkezde Turgut Reis caddesi üzerinde görebilirsiniz. Muğla gezilecek yerler listenizde yer alması gereken Halikarnas Mozolesi, sizlere farklı bir deneyim yaşatacaktır.

Zeki Müren Sanat Müzesi & Bodrum'da Yapılacaklar

Zeki Müren Sanat Müzesi

"Elbet bir gün buluşacağız" şarkısıyla ardında kendisine hasret bir kitle bırakan Zeki Müren, Londra'nın en köklü salonlarından biri olan Royal Albert Hall'de sahne alan ilk Türk müzisyendir. Zeki Müren doldurduğu 500'ü aşkın plakla ve Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'yle unutulmayacak bir sanatçıdır. Zeki Müren'in ölmeden önce altı yılını geçirdiği evi, öldükten sonra Zeki Müren Sanat Müzesi'ne çevrilmiştir. Bodrum merkezde bulunan Zeki Müren Sanat Müzesi'ne çarşıdan yürüyerek 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Muğla Gezilecek Yerler arasında bulundurmanız gereken Zeki Müren Sanat Müzesi, sizlere sanat kokulu anılar yaşatacaktır.

Bitez Plajı & Bodrum'un En Güzel Yeri

Bitez Plajı

Bodrum merkezine 8 km uzaklıkta bulunan Bitez Plajı, su derinliğinin az olması nedeniyle çocuklu aileler ya da yüzmeyi bilmeyenler için ideal bir plaj olmaktadır. Tatil sezonunda oldukça kalabalık olan bu plaja Temmuz - Ağustos aylarında gitmeyi planlıyorsanız, yoğun kalabalığı göz önünde bulundurmalısınız. Dilerseniz Aspat Plajı da Muğla gezilecek yerler için iyi bir alternatif olabilir.

Sandima Köyü & Hayalet Köy

Sandima Köyü

Bodrum'un Yalıkavak Köyü'nde yer alan ve 600 yıllık Türkmen köyü olan Sandima, terk edilmiş bir yerdir. Görselde yer Nuriş Sanat Galerisi Sandima'nın en şirin yeridir. Muğla Gezilecek Yerler listenize dahil edeceğiniz Sandima Köyü'ne aracınızla gidebilirsiniz. Ancak belli bir noktadan sonra patika yollardan yürüyerek ulaşacağınız köyün henüz restore edilmemiş olduğunu göreceksiniz. Terk edildiği için korunmuş doğası ve denizle iç içe olan bu köye kalabalık bir grup halinde gitmenizi tavsiye ederiz. Aksi taktirde kendinizi yapayalnız hissedebilirsiniz.

Bodrum'da Eğlence & Festivaller

Yaz aylarınızı renklendirecek festivallere katılarak, tatilinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz. İster Türkiye'nin ilk ve tek bale festivali olan Uluslararası Bodrum Bale Festivali'nde dans gösterilerini seyredin, ister Bodrum Barok Müzik Festivali'nde doyasıya müzik dinleyin, isterseniz de Uluslararası Bodrum Bienali Festivali'nde sanatçıların sergilenen eserlerini gezin. Muğla Gezilecek Yerler listenizde yer alması gereken Bodrum'da eğlenceli bir tatil sizleri bekliyor olacak.

Dalaman Gezilecek Yerler

Osmanlı döneminde Mısır Hidivi Abbas Hamdi Paşa Fransızlara yapmaları üzere iki sipariş vermiştir: Biri Dalaman'da av köşkü diğeri Mısır'da tren istasyonu. Fransızların siparişleri karıştırmaları sebebiyle Dalaman'da av köşkü yerine tren istasyonu inşa edilmiştir. Bu nedenle tren geçmeyen tek istasyon Dalaman'da bulunmaktadır.

Dalaman, Muğla'nın Köyceğiz, Ortaca ve Fethiye ilçeleri ile Denizli'nin Çameli ilçesi arasında yer almaktadır. Dalaman plajları arasında bulunan Lime, Rixos Secret plajları ve koylarıyla kaliteli bir tatil fırsatı sunan Dalaman'da, Dalaman Havalimanı bulunmaktadır. Dalaman Havalimanı Rent A Car hizmeti sunan alternatiflerle Dalaman Gezilecek Yerler listenizde bulunması gereken koyları rahatlıkla gezebilirsiniz. Muğlada gezilecek yerler için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Kalinda Antik Kenti

Kalinda Antik Kenti

Dalaman - Fethiye yolu üzerinde Şerefler köyünün hemen yanında yer alan Kalinda Antik Kenti, Dalaman'ın tarihi güzelliklerinden biri konumundadır. Antik kente belli bir noktaya kadar aracınızla gitmeniz, sonrasında ise kentin bulunduğu tepeye doğru yürüyüş yolundan yaya olarak ilerlemeniz gerekmektedir. Şunu belirtmekte fayda vardır ki, henüz kazı çalışmaları yapılmamış bu kent arkeolojiye ilgisi olmayanlar için bir kayadan farksız olabilir. Muğlada Gezilecek Yerler listenize bu antik kenti dahil ederken, arkeolojiye olan ilginizin düzeyini sorgulamalısınız.

Dalaman Koyları & Kille Koyu, Sarsala Koyu, Kleoparta Hamamı Koyu

Sarıgerme Plajı

Dalaman'da bulunan ve merkeze uzaklığı 17 km olan Kille Koyu, iki dağ arasına sıkışmış en uzun koylardan biridir. Yerleşimin bulunmadığı bu koy, günübirlik kaçamaklar yapabileceğiniz ya da tekne turlarıyla gidebileceğiniz bir yerdir. Koya giden yol, stabilize olması nedeniyle altı alçak olan araçlar için pek uygun değildir. Muğlada gezilecek yerler arasına dahil edilmesi gereken Kille Koyu'nda bulunan şezlonglarda güneşlenebilir ya da ormanlık alanlarda tüplü mangal yapabilirsiniz. Koyda bulunan sivrisinekler bir hayli can sıkıcı olmaktadır, bu nedenle gerekli önlemleri alarak gitmenizi öneririz.

Cennetin giriş kapısı olarak tabir edilen, tekne ve yatların uğrak yeri olan Sarsala Koyu, Dalaman'ın Kapukargın Köyü'nde bulunmaktadır. Tertemiz denizi ve kumsalına eşlik eden çam ve zeytin ağaçlarıyla bezenmiş koy, karadan ulaşımı olması nedeniyle tatilcilerin ilk tercih ettiği yerlerden biri olmaktadır. Her gelenin tekrar gelmek istediği Sarsala plajı, Kille plajına kıyasla daha çok gelişmiştir.

Muğla gezilecek yerler arasında bulundurmanız gereken Sarsala Koyu, deniziyle, kumsalıyla ve yeşil doğasıyla sizlere güzel bir tatil yapma fırsatı sunmaktadır. Şehir merkezinden uzaklaşmak istemiyorsanız Dalaman'a en yakın sahil olan Kayacık Plajı'nda da tatilinizi geçirebilirsiniz.

Kleopatra Hamamı Koyu

Muğla Göcek'te bulunan Kleopatra Hamamı tarihi Antik Likya dönemine dayanmaktadır. Efsaneye göre Sezar öldükten sonra Kleopatra ile Antonius burada yüzmüşlerdir. Kleopatra Hamamı Hikayesi ile edinilen duyuma göre Kleopatra, kendisini güzelleştirdiği nedeniyle bu koya hamam inşa ettirmiştir. Likya dönemine ait kalıntılara rastlayacağınız Kleopatra Hamamı Koyu'nu / Göcek Hamam Koyu Göcek'te Gezilecek Yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Datça Gezilecek Yerler & Datça Gezi Rehberi

Tarihin astronomi ve matematik bilimcisi Eudoxus'a ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri'nin mimarı Sostratos'a ev sahipliği yapmış olan Datça, tertemiz denizi ve plajlarıyla turizmin gözde yerlerinden biridir. Datça’nın Mavi bayraklı plajlarının başında şunlar gelmektedir; Karaincir Plajı, Periliköşk Plajı, Hastanealtı Plajı, Aktur Tatil Sitesi Plajı, Aktur Kamping Plajı, Billurkent Plajı. Datça, plajlarının yanı sıra sörf, yelken, trekking gibi su ve doğa sporları yapmak için gerekli olanaklar sunmaktadır. Bodrum ve Marmaris’ten düzenlenen "Mavi Yolculuk" tekne turları için Datça, oldukça önemli bir konumdadır.

Muğla gezilecek yerler arasında bulundurmanız gereken Palamutbükü, Ovabükü, Hayıtbükü, Kargı Koyu gibi Datça Koyları ile keyifli bir tatil deneyimleyeceksiniz. Onlarca koy ve plaja ev sahipliği yapan Datça'nın en güzel denizi nerede? diye düşünüyorsanız, güzelik algısı göreceli olmakla birlikte Kumluk Plajı ya da Hayıtbükü Koyu örnek olarak verilebilir. Sizler de Datça'yı deneyimleyerek kendiniz için en güzel koy ve plajı belirleyebilirsiniz.

Eski Datça & Can Yücel’in Evi

Eski Datça

Mavi pencereli beyaz kireçli evleri, begonvil sarkan avluları, dar ve renkli sokaklarıyla ressamın fırçasından çıkmış hissi yaratan Eski Datça, gerek turistlerin gerekse düğün fotoğrafçıların çok sık ziyaret ettikleri yerdir. Datça'da Yapılacak Aktiviteler arasına dahil edeceğiniz Eski Datça'nın begonvilli dar sokaklarda fotoğraf çekebilir, Can Yücel Sokak'ta bulunan Can Yücel’in Evi'ne uğrayabilirsiniz. Mütevazı bir hayat sürmüş olan Can Yücel ve eşine ait bu evin içerisine girip gezmek mümkün değildir. Yalnızca şairin şiir ve fotoğraflarının yapıştırılmış olduğu evin dış kapısını görmeniz mümkün. Muğlada gezilecek yerler açısından önem arz eden Eski Datça'nın keyifli sokaklarında bir hayli mutlu hissedeceksiniz.

Knidos Antik Kenti & Tarihi

Knidos Antik Kenti

Ege ve Akdeniz bölgesini birbirine bağlayan yarımadada kurulan ilk kent olan Knidos'ta, bilinen ilk yerli halk olan Karyalılar, M.Ö. 2000 yıllarında Dorlar dönemini yaşamışlardır. Milattan önce 700 yıllarına gelindiğinde tarihteki ilk tıp okulu olan Knidos Tıp Okulu Datça yarımadasında açılmıştır. Burada kişilerin ortak noktaları baz alınarak verilen tıp eğitimiyle hekimler yetiştirilmiştir. Dünya tarihi için bir hayli önem arz eden Knidos Antik Kenti Datça'ya 1.5 km uzaklıkta bulunmaktadır. Muğlada Gezilecek Yerler denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Datça'ya gittiyseniz, Knidos Antik Kenti'ni ziyaret etmeyi unutmamalısınız.

Kızlan Yel Değirmeni

Kızlan Yel Değirmeni

Datça'ya 10 km uzaklıkta bulunan Kızlan Köyü, zeytin ve badem ağaçlarıyla süslenmiş beş adet değirmene ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzden yaklaşık 200 yıl önce Rumlar tarafından yapıldığı tahmin edilen Kızlan Yel Değirmeni, o dönemdeki halkın un ihtiyacını karşılamıştır. Rüzgarı en bol alan yere inşa edilmiş olan bu değirmen, doğanın yıpratıcı dış kuvvetlerine yenik düşmekte ve günden güne yok olmaktadır. Günümüzde mutfak atölyeleri için kullanılan Kızlan Yel Değirmeni, Muğlada Gezilecek Yerler listenizde yer almalıdır.

Datça Koyları & Palamutbükü, Ovabükü, Kargı Koyu

Palamutbükü Koyu

Yeşil ve temiz doğasını korumuş olan Palamutbükü Koyu adını, bir zamanlar koyda hakim olan palamut ağaçlarından almıştır. Günümüzde palamut ağaçları yerini badem ağaçlarına bırakmış olsa da, koyun yeşil doğası hiçbir zaman bozulmamıştır. Her yıl binlerce turisti ağırlayan ve plajı rahatsız etmeyecek kadar taşlıklı olan Palamutbükü, berrak ve dalgasız deniziyle sık tercih edilen yerlerden biri olmaktadır. Datça'ya 30 km uzaklıkta bulunan Palamutbükü Koyu'na Milas Bodrum Havalimanı Rent A Car hizmetiyle ulaşım sağlayabilirsiniz. Tertemiz deniziyle maviye ve bol oksijenli badem ağaçlarıyla yeşile doyacağınız Palamutbükü Koyu'nu, Muğlada gezilecek yerler listenizde bulundurmanızı öneririz.

Datça'nın En Güzel Köyleri arasında yer alan Mesudiye Köyü'nde bulunan Ovabükü Koyu, berrak denizi ve az kalabalık olması nedeniyle sık tercih edilen koylardan biridir. Tarladan gelen taze ürünlerden yemekler yapan butik işletmeleriyle Ovabükü, Muğla'da gezilecek yerler içinden tercih edebileceğiniz bir koydur. Deniz ve plajının iri çakıllı olması nedeniyle yürümenin zorlaştığı Ovabükü Koyu'na geliyorsanız, yanınıza deniz ayakkabısı ve terlik almayı unutmamalısınız.

Anavatanı Avustralya olan Okaliptus ağaçlarıyla donanmış Kargı Koyu, Datça merkezine yakın koylardan biridir. Merkeze 5 km uzaklıkta bulunan koy, berrak ve ılık bir denize sahiptir. Azmak Nehri'ne bağlanan denizinde çeşitli balıklar ve deniz kaplumbağaları eşliğinde yüzebilir, koyda bulunan restourant ve kafelerde keyifli saatler geçirebilirsiniz. Muğla'da Gezilecek Yerler listenize dahil edebileceğiniz Kargı Koyu'nda günübirlik zaman geçirebileceğiniz gibi, otel ya da bungalovlarda konaklama imkanı da bulabilirsiniz.

  • Önemli Bilgi:
  • Palamutbükü, Ovabükü ve Kargı koyları taşlıklı plajı ve çabuk derinleşen deniziyle çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için uygun değildir. Gelmeden önce yanınıza şnorkel ve deniz ayakkabısı almanızı öneririz.

Mehmet Ali Ağa Konağı & Datça'da Nerede Kalınır?

Mehmet Ali Ağa Konağı

Yöre halkının Kocaev olarak tabir ettiği Tuhfezadelere ait Mehmet Ali Ağa Konağı, Giritli Ali Ağaki tarafından idari ve askeri denetleme merkezi olarak yaptırılmıştır. Günümüzde otel ve restourant olarak hizmet veren 200 yıllık bu konak, hem tarihi yapısı hem de bulundurduğu antika eserleriyle konaklamak için tercih edebileceğiniz yerlerden biridir. Datça'da ne yenir? diye düşünüyorsanız işte Datça'ya özgü tadabileceğiniz yemekler; Graville, kabak çiçeği dolması, Dallampa ve Könger. Hem konaklamak hem de yemek yemek adına Mehmet Ali Ağa Konağı'nı Muğla'da Gezilecek Yerler listenize dahil edebilir, konağın gösterişli havasını soluyabilirsiniz.

Fethiye Gezilecek Yerler & Muğla'nın En Güzel İlçesi

'Işık ülkesi' anlamına gelen Telmessos şehri üzerine kurulmuş olan Fethiye, etkileyici doğası, deniz turizmi ve Ölüdeniz gibi eşsiz kumsalıyla Muğla'nın en popüler ilçelerinden biri konumundadır. Dalaman Havalimanı'na 45 km ve Muğla il merkezine 125 km uzaklıkta bulunan Fethiye, deniz turizminin yanı sıra çevresinde yer alan antik kentlerle de ilgi toplamaktadır.

Fethiye'deki Antik Kentler arasından en bilinen antik kentler şunlardır: Telmessos, Amintas, Kaunos, Sidyma, Kadyanda, Ksantos, Tlos, Patara, Pınara ve Letoon. Likya bölgesine ait eserleriyle turizme katkı sağlayan Fethiye Müzesi de dahil olmak üzere Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Saklıkent Kanyonu, Çalış Plajı, Hisarönü, Likya Yolu Muğla'da gezilecek yerler arasından en çok bilinenleridir. Dilerseniz detaylı Fethiye gezilecek yerler için bağlantıya gidebilirsiniz. Yapacağınız Fethiye turu esnasında acıktığınızı hissedecek ve Fethiye'de ne yenir? diye düşüneceksiniz. Fethiye'ye gitmişken yöreye özgü Orman Kebabı, Sılcan Otu Kavurması, Et Kapama, Sarı Ot Kavurması gibi özel tatları denemenizi tavsiye ederiz.

Ölüdeniz & Fethiye'nin En Güzel Yeri

Fethiye Ölüdeniz

İzlanda'da bulunan jeotermal bir kaplıcanın adı olan Blue Lagoon olarak da adlandırılan Ölüdeniz, Fethiye'nin merkezine 12 km uzaklıkta bulunan bir kasabadır. Burada yer alan Ölüdeniz Plajı, diğer adıyla Belcekız Plajı, isimlerini birbirine aşık iki gencin hikayesinden almıştır. Kavuşamayan gençlerin ölmeleri ile son bulan Ölüdeniz Hikayesi, ardında yeni aşklara yelken açan bir Ölüdeniz bırakmıştır. Derin ve dalgalı deniziyle Ölüdeniz Plajı, Dünyanın en iyi 5 plajı arasında yer almaktadır.

Dünyanın en iyi yamaç paraşütü yerlerinden biri olan Babadağ'dan, dağın eteklerinde bulunan Ölüdeniz'e rengarenk yamaç paraşütleri iniş yapmaktadır. Fethiye'nin eşsiz manzarasını kuşbakışı görmek isteyenlere farklı bir heyecan yaşatan paraşütlerin yanı sıra tekne veya yürüyüş turları da düzenlenmektedir. Tatilin hakkını veren Ölüdeniz'i Muğla'da gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemelisiniz.

Çalış Plajı & Nerede?

Çalış Plajı

Dalaman Havalimanı'na 43 km ve Fethiye merkezine 3 km uzaklıkta bulunan Çalış Plajı, bulundurduğu oteller, kiralık villalar ve tatil kompleksleriyle Fethiye'nin en büyük konaklama alanını oluşturmaktadır. Gece hayatı Fethiye merkezi kadar kalabalık olan Çalış'da eğlence dolu bar ve gece kulüplerinde günü sonlandırabilirsiniz. Gündüz sıcaklığına serinlik katacak rüzgar sörfü ile tatilinize biraz heyecan katabilir ya da Carretta Carrettalar seyrederek günü renklendirebilirsiniz.

Carrettaların kuluçka alanı olan Çalış plajında, deniz kaplumbağalarının yumurtalarını kuma bırakma ve yavruların yumurtadan çıkma süreçlerine şahit olabilirsiniz. Muğla'da Gezilecek Yerler listenize koymanız gereken Çalış Plajı'na Fethiye'den gitmek için Çalış dolmuşlarına binebilirsiniz.

Kelebekler Vadisi & Nerede?

Fethiye Kelebekler Vadisi

Trekking ve kamp yapmak için son derece ideal olan Kelebekler Vadisi, Fethiye'de gezilecek yerler listesi içerisinde bulundurabileceğiniz yerlerden biridir. Tekne seferleri ve dalgalı deniz sebebiyle yüzmenin bir hayli zorlaştığı Kelebekler Vadisi'nde, katılacağınız tekne turlarının biraz maliyetli olduğunu söylemekte fayda vardır.

Hisarönü & Fethiye

Fethiye Hisarönü

Fethiye ve Ölüdeniz arasında bulunan, gece hayatı kasabası olarak da bilinen Hisarönü, köpük partileri, ilginç şovları ve DJ eşliğindeki hareketli müzikleriyle gecenizi şenlendirecek yerlerden biridir. Fethiye Hisarönü Barlar Sokağı gece kulübü ve barların en çok bulunduğu yer olup, Ölüdeniz'e 4 km ve Fethiye'ye 13 km uzaklıktadır. Ayrıca konaklayabileceğiniz Fethiye Hisarönü Otelleri kasaba içerisinde yer alan Ovacık'ta mevcuttur. Muğla gezilecek yerler arasında bulundurmanız gereken Hisarönü, sizlere eğlenceli bir gece yaşatacaktır.

Likya Yolu

Likya Yolu

Fethiye ile Antalya arasında yer alan Likya Yolu 509 Km olup, Trekking meraklılarının ilgi odağı haline gelmiştir. İngiliz Kate Clow tarafından tasarlanan yolun, Tunç çağında yaşamış olan Likyalılar tarafından ticaret rotası olarak kullanıldığı iddia edilmektedir. Likya Yolu Haritası üzerinde yer alan Pınara, Siydma, Xanthos, Pydnai, Letoon, Antiphellos, Phellos, Apollonia, Aperail, Simena ve Olympos antik kentlerini ziyaret edebilirsiniz. Fethiye Ovacık'ta başlangıç noktası bulunan Likya Yolunu, ücretli olarak turlarla ya da ücretsiz bir şekilde kendiniz yürüyebilirsiniz. Tatilinize Antalya'da başladıysanız dilerseniz Antalya'da Gezilecek Yerler listenize Likya Yolu'nu da dahil edebilirsiniz.

  • Likya Yolu Rotaları
  • Ölüdeniz - Siydma - Pydnai - Patara - Kalkan - Kaş - Myra - Finike - Olympos - Phaselis - Antalya

Amintas Antik Kenti & Fethiye Kaya Mezarları

Amintas Kaya Mezarları

Likya döneminin önemli isimleri için yapılmış olan Fethiye Kral Kaya Mezarları adını, 'Hermagios'un oğlu Amintas' anlamına gelen 'Amyntou tou Ermagiou' yazılı anıttan almıştır. Savaşları resmeden çok sayıda fresklerle süslenmiş gotik yapılı Amintas Kaya Mezarları geleneği, Friglerle başlayıp Lidya, Helenistik ve Roma çağlarında da devam etmiştir. Fethiye'de Gezilecek Tarihi Yerler denince akla gelen Amintas Kaya Mezarları'na basamaklar yoluyla çıkabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu & Saklıkent Milli Parkı

Fethiye Saklıkent Kanyonu

Muğla'nın en doğal yeri olarak bilinen Saklıkent Kanyonu, şehrin Seydikemer ilçesinde bulunmaktadır. Ölüdeniz'e 54 km uzaklıkta bulunan kanyon, suyun kolayca aşındırabildiği kalkerli arazi yapısından meydana gelmiştir. Bu kalkerli alanlarda suyun içerisinde yürüyebilir ya da su üzerine inşa edilmiş restourantlarda yemek yiyebilirsiniz. Muğla'da gezilecek yerler arasında yer alan Saklıkent Kanyonu'na giderken yanınıza deniz ayakkabısı almalısınız. Aksi halde yürümeyi zorlaştıran taşlı ve çamurlu sığ suda yürümek oldukça tehlikeli ve zor olmaktadır. Seydikemer ilçesine çok daha yakın olması nedeniyle Seydikemer Gezilecek Yerler listenize de Saklıkent Kanyonu'nu dahil etmenizi öneririz.

Kayaköy & Fethiye Nereleri Gezmeli?

Fethiye Kayaköy

Fethiye ile Ölüdeniz körfezleri arasında bulunan Kayaköy, bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Bir asır önce terk edilmiş olan Kayaköy, eski adıyla Levissi köyü, Hayalet köy olarak dillere dolanmış eski bir Rum köyüdür. İlginç evleriyle film çekimlerine mekan olan Kayaköy'de, 1923 yılına kadar yaşayan Rumların yerini mübadele ile birlikte gelen Türkler almıştır. 1957 yılında gerçekleşen Fethiye Depreminin yarattığı hasar sonucunda terk edilen ve bir daha yerleşik yaşamın kurulamadığı Kayaköy Hikayesi işte buradan gelmektedir.

Muğla gezilecek yerler arasında bulunması gereken bu köyde terkedilmiş evlerde fotoğraf çekmenin yanı sıra, ATV safarisi yapabilir ya da plaj ve koylarda denizin tadını çıkarabilirsiniz. Fethiye'de Yapılacak Aktiviteler arasına dahil edebileceğiniz Hayalet köy, sizlere heyecan dolu anlar yaşatabilir.

Köyceğiz Gezilecek Yerler & Köyceğiz Gezi Rehberi

Köyceğiz ilçesi, Muğla – Fethiye D550 karayolunda, Muğla merkezine 61 km mesafede bulunmaktadır. Narenciye bahçeleriyle bezenmiş zengin doğasıyla en sakin turistik yerlerden biri olan Köyceğiz, Rize ilinden sonra en çok yağış alan yerdir. Kışın aylarca süren yağmurun bereketiyle Köyceğiz'de tarım bir hayli gelişmiş ve arıcılıkla birlikte şehrin gelir kaynağını oluşturmuştur.

Tarım ve arıcılığın yanı sıra Dalyan Boğazı’nda yapılan kefal balığı üreticiliği ile Köyceğiz'de ne yenir? diye sormanıza gerek yok. Kiremitte kefal balığı ve kuzu göbeği mantarını deneyimledikten sonra gözünüz başka yemekleri görmeyecektir. Muğla Gezilecek Yerler arasında bulundurmanız gereken Köyceğiz, sizlere farklı bir deneyim yaşatacaktır.

Sultaniye Kaplıcaları & Faydaları

Sultaniye Kaplıcaları

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde şifa yurdu olarak işletilmiş olan Sultaniye Kaplıcalarının tarihi, kaynaklara göre Milattan önce 100 yıllarına dayanmaktadır. Roma döneminde aynı anda 400 hastaya hizmet verebilecek düzeyde gelişmiş bir hastane durumunda olan Sultaniye Kaplıcaları, Türkiye’deki radyoaktivitesi en yüksek olan kaplıcadır. Yürüme engeli bulunan ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan kişilere yapılan 21 günlük tedavi, hastalara bir nebze de olsa umut olmaktadır.

Kaplıca denilince akla ilk gelen soru Sultaniye kaplıcaları hangi hastalığa iyi gelir? olmaktadır. Başta romatizma olmak üzere, metabolizma bozuklukları, idrar yolları rahatsızlıkları, cilt ve kadın hastalıkları gibi birçok hastalığa şifa olduğu bilinmekle birlikte, ruhsal yorgunluğa da iyi geldiği söylenmektedir. Muğla gezilecek yerler listenize dahil ettiğiniz Sultaniye kaplıcaları telefon numarası için 0252 262 40 05 hattını arayabilirsiniz.

Köyceğiz Yuvarlakçay & Nerede?

Yuvarlakçay

Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Beyobası mahallesinde yer alan Yuvarlakçay, Köyceğiz'e yaklaşık 13 km mesafede bulunmaktadır. Muğla'da gezilecek yerler arasında yer alan Yuvarlakçay'daki doğayla iç içe bulunan restourantlarda kahvaltı yapabilir ve su üstünde yer alan salıncaklarda sallanarak çayın tadını çıkarabilirsiniz. Yuvarlakçay'da ne yapılır? ya da Yuvarlakçay'da ne yenir? diye düşünüyorsanız: 1) Salıncakta sallanın. 2) Soğuk sularında yüzün. 3) Köy kahvaltısı yapın. 4) Alabalık ve Kuzu tandır yiyin.

Toparlar Şelalesi & Nerede?

Toparlar Şelalesi

Doğanın tadını çıkarmayı sevenlerin mutlaka gitmek isteyeceği Toparlar Şelalesi, Köyceğiz ilçesine bağlı Toparlar Mahallesi'nde olup, Köyceğiz'e 7 km uzaklıktadır. Günübirlik gideceğiniz Toparlar Şelalesi'nde yüzebilir, piknik yapabilir ya da uzun doğa yürüyüşleri planlayabilirsiniz. Muğla Gezilecek Yerler listenize dahil ettiğiniz şelalede herhangi bir işletme bulunmadığı için yiyecek ve içecek konusunda hazırlıklı olmalısınız. Ayrıca yakıcı sıcaklıktan kurtulmak uygun kıyafetler giymenizi ve erken saatlerde gitmenizi tavsiye ederiz.

Ağla Yaylası & Sandras Dağı & Nerede?

Ağla Yaylası

Gökçeova Gölü (Köyceğiz Ağla Gölü) yanında bulunan Ağla Yaylası, Köyceğiz'in en güzel köyleri arasında yer alan Yayla Köyü'nde bulunmaktadır. Muğla ve Denizli il sınırları arasında kalan Ağla Yaylası, Köyceğiz'e 13 km ve Beyağaç'a 28 km uzaklıkta bulunmaktadır. Denizli Gezilecek Yerler listenize de dahil edebileceğiniz Ağla Yaylasına Köyceğiz'den kalkan minibüslerle ya da şahsi aracınızla Denizli'den gidebilirsiniz. Muğla gezilecek yerler arasında bulundurmanız gereken Ağla Yaylası kamp yapmak için son derece elverişli olan Çiçekbaba Yaylası'na yakın mesafededir. Doğayla haşir neşir olmanın ve kamp yapmanın yanı sıra, Beyağaç Belediyesi tarafından organize edilen, ağustos ayında düzenlenen yöresel bir etkinlik olan Mahya Şenlikleri'ne de katılabilirsiniz. Muğla'da Yapılacak Aktiviteler arasına dahil edeceğiniz bu yöresel şenliklerde halkla iç içe eğlenceli saatler geçireceksiniz.

Çiçek Baba olarak da bilinen Sandras Dağı, Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlıdır. Köyceğiz merkezine 31 km uzaklıkta bulunan Sandras Dağı, Ağla Yaylası'na ise 18 km mesafededir. Sandras Dağı Efsanesi duyumuna göre beş erenin fırlattığı beş asa farklı dağlara düşer. Sırrına erişilemeyen içsel yolculukları doğrultusunda erenler asaları bulmak için yola koyulur. Bu erenlerden biri olan Çiçek Baba, asasını Sandras Dağı'nda bulur ve bu dağı kendine mekan beller. Dillere dolanan Sandras Dağı Çiçek Baba efsanesiyle her yıl ağustos ayının son çarşamba ve perşembe günleri 'Eren Günü' olarak kutlanmaktadır. Muğla'da gezilecek yerler arasından biri olan Sandras Dağı'na bu tarihlerde gittiyseniz, Eren Gününü kaçırmayın deriz.

Köyceğiz Gölü & Nasıl Oluşmuştur?

Köyceğiz Gölü

Tektonik çukurluğun suyla dolmasının ardından Dalaman Çayı'nın getirdiği alüvyonlarla körfezin önünün tıkanması sonucu oluşmuş olan Köyceğiz Gölü, alüvyal set gölü örneğidir. Doğal bir kanalla denize bağlanan göller ayaklı göl olarak adlandırılmaktadır. Dünyadaki Ayaklı Göller arasında bulunan Köyceğiz Gölü, doğa harikası yedi ayaklı gölden biridir. Köyceğiz gölünde yüzülür mü? diye düşünenler için, Köyceğiz Gölü her mevsimde yüzmek için uygun sıcaklıktadır. Kargıcak, Yuvarlakçay ve Namnam çaylarından beslenen, kükürtlü bir göl olan Köyceğiz Gölü derinliği kuzeyde 25 metre ve güneyde 32 metredir. Muğla'da gezilecek yerler arasına dahil etmeniz gereken Köyceğiz Gölü'nde huzurlu vakitler geçireceksiniz.

Ekincik Koyu & Plajı

Ekincik Koyu

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Ekincik Koyu, uzun plajı, cam gibi berrak ve tertemiz deniziyle tatil yapmak isteyenler için en ideal yerlerden biri olmaktadır. Su sörfü ve su kayağı yapma imkanları sunan Ekincik Koyu, sessizlik, güzellik ve huzur isteyenlerin vazgeçilmezi olmaktadır.

Marmaris Gezilecek Yerler & Marmaris Gezi Rehberi

Karya dilinde doğakenti anlamına gelen Fiskos (Physkos) Marmaris'in eski adı olup, Antik Karya döneminin liman şehrini oluşturmaktadır. Marmaris'in kuzeyinde yer alan Asartepe'de bu uygarlığın kalıntılarına rastlayabilir ve burada bulunan Marmaris Kalesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Muğla'ya hava ulaşımının yapıldığı Dalaman Havalimanı'na sadece 95 km uzaklıkta bulunan Marmaris, Rodos ve Ege adalarına açılan önemli bir köprü görevi görmektedir.

Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan şehir, adalara da yolcu trafiği sağlamaktadır. Muğla gezilecek yerler arasında bulundurmanız gereken Marmaris'e giderken uğranacak yerler bulunmaktadır. Bunların başında Marmaris Kalesi, Sedir Adası, İçmeler Plajı, Turunç gibi yerler geliyor olsa da, Kumlubük Koyu, Armella Koyu, Gebekse Koyu, Çiftlik Koyu gibi Marmaris'te Gezilecek Koylar da Marmaris'te görülmesi gereken yerlerdendir.

Sedir Adası & Marmaris Kleopatra Plajı

Sedir Adası ve Kleopatra Plajı

Karya Döneminde Kedrae olarak adlandırılan Sedir Adası'nın ismi büyük bir ağaç türü olan Cedrus (sedir ağacı)'tan gelmektedir. Günümüzde sedir ağaçlarının yerini alan maki bitki örtüsüne sahip Sedir Adası, Ula ilçesine bağlıdır. Fakat 18 km mesafede bulunan Marmaris'e daha yakındır. Kleopatra Adası Hikayesi duyumuna göre, Mısır Kraliçesi Kleopatra ile Marcos Antonius burada aşk yaşarlar. Bu nedenle Kraliçe için Mısır'dan altın sarısı kum getirilir. Özel bir jeolojik oluşumla meydana gelmiş olan kalker damlacık yapılı kumlar, özel oluşu nedeniyle koruma altına alınmıştır. Sedir Adası'na gittiğinizde burada bulunan Kedrai Antik Kenti'ni de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Marmaris Kalesi & Arkeoloji Müzesi

Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi

Hem kale hem de müzeye sahip olan sayılı kalelerden biri olan Marmaris Kalesi, Muğla ilinin Marmaris ilçesinde yer almaktadır. İyonlar döneminde inşa edilmiş olan Marmaris Kalesi Tarihi milattan önce iki binlere dayanmaktadır. Savaşlar nedeniyle zarar görmüş olan Marmaris Kalesi, günümüzde restore edilmiş ve müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Knidos Antik Kenti başta olma üzere kazı sonucu ortaya çıkarılmış olan tarihi eserlerin sergilendiği Marmaris Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 15 bin kayıtlı eseriyle ülkeye en fazla gelir getiren müzeler arasında bulunmaktadır. Muğla gezilecek yerler arasında bulundurmanız gereken Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi'ne, toplu taşıma araçlarıyla ya da araç kiralayarak gidebilirsiniz.

İçmeler Plajı & Marmaris Plajları

İçmeler Plajı

Marmaris merkezine 8 km uzaklıkta bulunan İçmeler Plajı Marmaris'in en popüler plajıdır. Günün her saati plaja yapılan dolmuş seferleriyle kolay ulaşım imkanından faydalanabilir ve muhteşem doğasıyla iç içe olan otellerde konaklama fırsatı bulabilirsiniz. İçmeler'de Yapılabilecek Aktiviteler arasında bulunan deniz paraşütü, kano ve muz gibi su sporlarıyla tatilinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Marmaris Turunç & Oteller

Turunç Plajı

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı bir belde olan Turunç, Marmaris merkezine 20 km, Amos Antik Kenti'ne 4 km uzaklıktadır. Otelleriyle adını duyurmuş olan Turunç, her bütçeye uygun otel imkanları nedeniyle sık tercih edilen bir yerdir. Otellerin yanı sıra Turunç Koyu ve Plajı ile Kumlubük gibi gelişmiş deniz turizmi sayesinde insanların uğramadan gitmedikleri bir beldedir. Muğla gezilecek yerler arasında bulundurmanız gereken çakıl taşlıklı Turunç Plajı, Turunç'ta denize girilecek yerlerdendir.

Marmaris Atlantis Su Parkı & Marmaris Aquapark

Marmaris Atlantis Su Parkı

Atlantis Su Parkı, Marmaris'in en büyük su parkı olup, havuzlar, su kaydırakları, mini golf, bar ve restourantlarıyla küçükten büyüğe herkesin eğlenebileceği bir alana sahiptir. Muğla gezilecek yerler arasında yer alması gereken Marmaris Aquapark fiyatları 2023 yılına göre Gişe Satış Fiyatı: Yetişkin 430 TL ve çocuk 330 TL'dir. İnternet Satış Fiyatı: Yetişkin 330 TL ve çocuk 230 TL olup, bebeklerde 4 yaşına kadar ücretsizdir.

Marmaris Selimiye Köyü & Selimiye'de Gezilecek Yerler

Marmaris Selimiye Köyü

Marmaris ilçesine 38 km uzaklıkta bulunan Selimiye köyü, şehrin en sakin ve huzurlu yerlerinden biridir. Hem konaklama hem de Muğla gezilecek yerler açısından elverişli olan Selimiye Köyü'nde, Kamelya Adası ve Turgut Şelalesi gezebileceğiniz başlıca yerler arasında bulunmaktadır.

Milas Gezilecek Yerler & Muğla'da Gezilecek Tarihi Yerler

Muğla il merkezine 77 km mesafede bulunan Milas, Milas - Bodrum Havalimanı'na 17 km uzaklıkta yer almaktadır. Ünlü Bafa Gölü, günümüze değin işletilen zengin mermer yatakları, Milas evleri ve Milas halıları ile bilinen ilçe, Milas Tarihi Yerler bakımından da söz sahibi olmaktadır. Gümüşkesen Anıtı, Euromos Antik Kenti, İasos Antik Kenti, Uzunyuva Anıt Mezarı, Yediler Manastırı, İncirliin Mağarası mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Milas'a gitmişken yörenin meşhur yemekleri olan Milas Çaykaması ve Milas köftesini tatmayı unutmayın deriz.

Beçin Kalesi & Tarihi

Milas Beçin Kalesi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Beçin Kalesi Muğla'nın Milas ilçesinde bulunmaktadır. Milattan önce 4. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapılmış olan Beçin Kalesi, yapıldığı dönemde cezaevi olarak kullanılmıştır. Menteşeoğullarının eline geçtikten sonra ise başkent olan Beçin'de, Ahmet Gazi Medresesi, Kara Paşa Hanı, Orman Tekkesi, Yeni Kilise gibi birçok yapının kalıntıları bulunmaktadır.

Bafa Gölü Milli Parkı & Nerede?

Bafa Gölü Milli Parkı

Muğla - Aydın sınırında yer alan Bafa, Ege Denizi'ne kıyısı olan bir koy iken, Büyük Menderes Nehri'nin taşıdığı alüvyonlar sonucunda göle dönüşmüştür. Çeşitli bitki ve hayvanlara yuva olan gölde, kuş ve bitki türlerini gözlemleyebilir, balık tutabilir ya da kamp yaparak milli parkın doyasıya tadını çıkarabilirsiniz. Bafa Gölü Gezilecek Yerler arasında Priene Antik Kenti, Milet Antik Kenti, Balat Köyü ve Akköy bulunmaktadır.

Iasos Antik Kenti

Iasos Antik Kenti

Helenistik geleneklere göre Argoslu kolonistler tarafından yapılmış olan Iasos Antik Kenti'nde, Artemis tapınağı, Zeus tapınağı, tiyatro gibi yapıtlar yer almaktadır. Kıyıkışlacık Köyü'nde bulunan Iasos Antik Kenti'ni Muğla Gezilecek Yerler listenize eklemenizi tavsiye ederiz. Yapıldığı dönemlerde müzik ve tiyatro festivalleri için kullanılan Iasos'ta Bakdakhin Anıt Mezar, Agora, Balık Pazarı Müzesi, Mozaikler evi, Akropol, Mendirek Kulesi gibi kalıntıları ziyaret edebilirsiniz.

Yediler Manastırı

Yediler Manastırı

Hz. İsa ve 12 havarisinin resmedildiği fresklerin bulunduğu Yediler Manastırı'nda kiliseler, keşiş hücreleri, avlu ve çan kulesi bulunmaktadır. Beşparmak Dağları'nda bulunan Yediler Manastırı, Bafa Gölü manzarasını seyredebileceğiniz güzel bir doğaya sahiptir. Muğla gezilecek yerler listenize dahil etmeniz gereken Yediler Manastırı Freskleri görülmeye değer.

Labranda Antik Kenti & Tarihçesi

Labranda Antik Kenti

Milattan önce 5. yüzyılda yaşamış olan Karyalılar için kutsal bir tapınak olan Labranda Antik Kenti, Milas'ın kuzeyinde bulunan Kocayayla'da yer almaktadır. Buraya ulaşmak için 14 kilometre uzunluğa ve 8 metre genişliğe sahip Kutsal Yol olarak adlandırılan yolu kat etmeniz gerekmektedir. Karyalılar, kutsal bir alan haline getirdikleri Labranda'da her yıl gerçekleştirdikleri ve beş gün boyunca devam eden dinsel bayramlarını sürdürmüşlerdir. Dönemin haç yeri olarak görülen Labranda Antik Kenti'ni, Muğla gezilecek yerler arasında bulundurabilirsiniz.

Ortaca Gezilecek Yerler & Muğla'nın En Ucuz İlçesi

Muğla iline 85 km uzaklıkta yer alan Ortaca, en ucuz ilçe olmasıyla bilinmektedir. Ucuzluk nedeniyle alışveriş için ilçe dışından gelen vatandaşlar olmaktadır. Muğla'da nerede yaşanır? diye düşünüyorsanız, şüphesiz bu Muğla'nın en ucuz mahallesi olan Ortaca olmaktadır. Hem ekonomik olması hem de turizme katkı sağlayan güzellikleri barındırması nedeniyle Ortaca, uygun bütçeli tatil yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında olmaktadır.

Ortacanın neyi meşhur? diye düşünüyorsanız, yöreye ait meşhur bir yiyecek, içecek türü yoktur. Ancak gezilebilecek güzellikler anlamında Dalyan gibi fenomen bir mahalleye ev sahipliği yapmaktadır. Dalyan'da Gezilecek Yerler arasında bulunan Kaunos Antik Kenti ve İztuzu Plajı'nı Muğla gezilecek yerler listenize de ekleyebilirsiniz.

İztuzu Plajı & Dalyan

İztuzu Plajı

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan'da bulunan İztuzu Plajı, Avrupa'nın En Temiz Plajları arasında yerini almış bir plajdır. İztuzu Plajı'nın denizi nasıl oluyor da bu kadar berrak ve sığ olabiliyor diye şaşırmamak elde değil. İztuzu Plajı'na 27 km uzaklıkta bulunan Dalaman Havalimanı ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Burada güzel bir tatilin tadını çıkarırken, Carretta Carrettalarla vakit geçirebilirsiniz.

Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanlarından olan İztuzu Plajı, carrettaların carrettaların yumurtalarını kumsala bırakması nedeniyle 20.00 - 08.00 saatleri arasında halkın kullanımına kapalıdır. Muğla gezilecek yerler arasına dahil edeceğiniz İztuzu'da çok keyifli bir tatil deneyimleyeceksiniz.

Sarıgerme Sarçed Plajı & Sarıgerme Halk Plajı

Sarıgerme Sarçed Plajı

Türkiye'nin Mavi Bayraklı plajları arasında yer alan Sarçed Plajı, altın sarısı kumsalı ve sahillerin gelini olarak tabir edilen kum zambakları sayesinde dikkat çeken plajlardan biri olmuştur. Geniş bir kıta sahanlığına sahip olması nedeniyle yavaş derinleşen denizi, çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için ideal olmaktadır. Fakat denizin serin ve dalgalı olduğunu belirtmekte yarar vardır. Plajda duş, tuvalet, soyunma kabini gibi alanlardan ücretsiz olarak faydalanılmaktadır. Ancak şemsiye ve şezlonglar için cüzi miktarda bir ücret ödenmektedir. Muğla gezilecek yerler listenize Sarçed Plajını dahil ederek keyifli bir tatil geçirebilir, ülkemizde ve dünyada ender olarak rastlanılan kum zambaklarını da görebilirsiniz. Dilerseniz Sarçed Plajına yakın konumda bulunan Sarıgerme Halk Plajında da denizin tadına varabilirsiniz.

Kaunos Antik Kenti & Kaunos Kral Mezarları

Kaunos Kral Mezarları

Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır mahallesinde yer alan Kaunos Antik Kenti tarihçesi 5 bin yıl öncesine dayanmaktadır. 152 metre yüksekliğe kurulu bir akropol olan Kaunos Antik Kenti, ilginç hikayesiyle Muğla'da gezilecek yerler içerisine dahil edilmesi gereken önemli bir yerdir. Kaunos Antik Kenti Hikayesi, Biblis'in ikiz kardeşi Kaunos'a aşık olmasıyla başlar. Bunu öğrenen Kaunos, ikizinden kaçarak Karya ve Likya sınırına Kaunos Kenti'ni kurar. Zamanla farklı uygarlıkların ele geçirdiği kentte tiyatro, kilise gibi alanlar mevcuttur. En iyi Dalyan'dan görülebilen Kaunos Kral Mezarları, Köyceğiz merkezine 41 km mesafededir. Kaunos Kral Mezarları'na tekne, kano, sandal gibi Dalyan su taşıtlarıyla gidebilirsiniz.

Ula Gezilecek Yerler

Muğla il merkezine en yakın ilçe olan Ula'nın, tarihi günümüzden 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. İlk olarak Karyalıların yaşam sürdüğü bu bölgede sırasıyla Persler, Romalılar hakimiyet kurmuşlardır. Tüm çağlarda etkisi devam etmiş Karya kültürünün izini taşıyan kalıntıları Ula'da görmek mümkündür. Muğla gezilecek yerler açısından önemli bir isim olan Ula'da Thera, Oulais, Kyllandos, Kallipolis, Idyma, Kedrai olmak üzere 6 adet antik kent bulunmaktadır. Buraya tatilin tadını çıkarmak için geliyorsanız, tarihi yerlerle birlikte gezebileceğiniz onlarca yer mevcuttur.

Ula Merkez Gezilecek Yerler arasında Akyaka Halk Plajı, Akbük Koyu, Azmak Nehri, Yedi Delik Mağarası, Thera Antik Kenti, Geyik Kanyonu, Ula Göleti gibi birbirinden güzel yerler bulunmaktadır. Tatiliniz sırasında yörenin sağlıklı yemeklerini yemek de sizleri zinde tutacaktır. Ula'da ne yenir? diye düşünüyorsanız, Muğla'nın yöresel yemeklerinden olan sündürme, börülce ekşimesi, çökertme kebabı, ahtapotlu pilav, Bodrum mantısı, kefal dolması, döş dolması gibi tatları deneyebilirsiniz.

Akyaka & Akyaka Gezi Rehberi

Akyaka & Azmak Nehri

Gökova Körfezi'nin doğu ucunda yer alan Akyaka, Ula ilçesine bağlı bir beldedir. Akyaka, bozulmamış doğası sayesinde tatil yapmak isteyenlerin uğrak yerlerinden biri olmaktadır. Burada bulunan Azmak Nehri ilginin yoğun olduğu bir alandır. Sevimli küçük bir kasaba hayatını anımsatan edasıyla Akyaka'da yüzebilir, uzun yürüyüşler yapabilir veya tekne turlarına katılabilirsiniz. Akyaka'da Gezilecek Yerler listenizde yer alması gereken diğer yerler Akyaka Plajı, Azmak Kaya Mezarları, Idyma Kalesi ve Akbük Koyu olmalıdır. Gökova Körfezi'nin en güzel yerlerinden biri olan Muğla'nın minik cenneti Akbük Koyu, tekne balıkçılığı yapan kadınlarla dikkat çeken özel bir yerdir. Bu koyda kendini denize adamış balıkçı kadınlarla keyifli bir tekne turu yapabilirsiniz.

Geyik Kanyonu & Ula Kanyonu

Ula Kanyonu & Geyik Kanyonu

Son yıllarda trekking ve doğa fotoğrafçılığı tarafından ilgi odağı haline gelmeye başlayan Geyik Kanyonu için, "Doğal Cennet Geyik Kanyonu Projesi" ile daha fazla ziyaretçiyi kanyonla buluşturma kararı alınmıştır. Yaban hayatı, bitki örtüsü ve görkemli şelaleleriyle cazibe merkezi olma yolunda ilerleyen Ula Kanyonu, Ula merkezine 37 km uzaklıktadır. Muğla Gezilecek Yerler listenize ekleyebileceğiniz Ula Kanyonu'nda bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Ula Göleti

Ula merkezine 6 km mesafede yer alan Ula Göleti, yapay olmasına rağmen çam ve maki bitki örtüsü sayesinde ziyaretçi toplayan bir yerdir. Etrafında piknik, yürüyüş, bisiklet turu, mangal gibi aktiviteler yapabileceğiniz alanlar mevcuttur. Gölete şahsi aracınızla ya da ilçe merkezden gelen taksilerle gidebilirsiniz.

Kyllandos Antik Kenti & Thera Antik Kenti

Kyllandos Antik Kenti & Thera Antik Kenti

Ula ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kyllandos Antik Kenti, Okkataş denilen tepe üzerinde yer almaktadır. Karia tipi oyma mezarların görüldüğü Kaya Mezarları, tiyatro ve Agora gibi yapıları bulundurmaktadır.

Muğla'nın İlçeleri

Muğla'nın toplamda 13 ilçesi vardır. Şehrin en büyük üç ilçesi sırasıyla Bodrum, Fethiye ve Milas'tır.
Menteşe (Muğla merkez)
Bodrum
Dalaman
Datça
Fethiye
Kavaklıdere
Köyceğiz
Marmaris
Milas
Ortaca
Seydikemer
Ula
Yatağan